donderdag 6 december 2012

Gravad lax

  • voor 500 g verse zalmfilet
  • 4 koffielepels zeezout
  • 2 koffielepels gemalen zwarte peper
  • 3 koffielepels suiker
  • 2 koffielepels vers gehakte dille
  1. Zorg dat al de graten uit de zalm verwijderd zijn.
  2. Meng het zout met peper en suiker, meng er dan de dille onder.
  3. Wrijf hier de bovenkant van de zalmfilet met in.
  4. Pak de filet in met plasticfolie.
  5. Leg de filet in een schotel en zet boven op de zalm een gewicht. (bv: een afgesloten doos van roomijs gevuld met water.)
  6. Laat 24 uur in een koelkast "marineren". 
  7. Haal de zalm uit de plastic en spoel de zalm even vlug af met koud water.
  8. Snijd de zalm met een scherp mes in dunne plakjes. 
Gravad lax saus:
  • ca. 65 ml maïsolie
  • 3 eetlepels mosterd
  • 30 g kristalsuiker
  • 1½ witte wijnazijn
  • 1eetlepel vers gehakte dille
  1. Doe de mosterd met de witte wijnazijn en  de suiker in een kommetje en meng met een klopper.  
  2. Voeg al kloppend in een straaltje de olie toe.
  3. Meng er de dille onder.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen